Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Απολογισμός έργου της Δημοτικής Αρχής


Τον απολογισμό έργων και δράσεων, των πρώτων εννιά μηνών της Δημοτικής Αρχής, έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.
«Κεντρική προεκλογική μας δέσμευση ήταν το νοικοκύρεμα του Δήμου και το κάνουμε πράξη, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και ανέφερε τις ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα.Σε αυτές περιλαμβάνονται:
-Η μείωση μιας σειράς τελών και η κατάργηση λειτουργιών που δεν προσέφεραν σημαντικό έργο, αλλά είχαν τραγικά υψηλό κόστος.
-Η μείωση ενοικίων σε κτίρια που μισθώνει ο Δήμος και η εξυπηρέτηση συμπολιτών που μισθώνουν ακίνητα του Δήμου.
-Δεν υπήρξε καμία αύξηση των ανταποδοτικών τελών
-Μειώθηκε το κόστος ηλεκτροφωτισμού και καυσίμων
-Ρυθμίστηκαν εκκρεμότητες ετών στον Οίκο Ευγηρίας, τη ΔΗΑΝΕΤΑΙ, την ΑΔΕΙ, το Δημοτικό Ραδιόφωνο, το Πνευματικό Κέντρο, το Θέατρο και ξεκίνησε η προσπάθεια εξόφλησης χρεών παρελθόντων ετών.

Το προσεχές διάστημα, κυρίαρχη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, θα αποτελέσει το θέμα των ρυμοτομιών. Οι οφειλές από ρυμοτομίες ανέρχονται στα 11 εκατομμύρια ευρώ ενώ σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν τέσσερα ακόμη εκατομμύρια από υποχρεώσεις που πρέπει να εξοφληθούν εντός του 2011.«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν ετοιμάσει έναν πλήρη κατάλογο της ακίνητης περιουσίας. Με δεδομένο ότι χρήματα δεν υπάρχουν, θα προτείνουμε σε όλους όσους οφείλουμε από ρυμοτομίες, να τους δώσουμε γη, ανάλογης αξίας. Θεωρούμε ότι είναι ένας δίκαιος και απολύτως διαφανής τρόπος ώστε να κλείσουν εκκρεμότητες ετών», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που έχει δρομολογήσει ο Δήμος, αξιοποιώντας κάθε δυνατή χρηματοδοτική πηγή.«Στο διάστημα αυτό, καταφέραμε να πετύχουμε το μεγαλύτερο πακέτο έργων που έχει εγκριθεί ποτέ στο Δήμο Ιωαννιτών. Χαρακτηριστικά είναι δύο στοιχεία. Το συνολικό ποσό των έργων που έχουν υποβληθεί στο ΕΣΠΑ ανέρχεται στα 148,6 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, έχουν εγκριθεί, μπαίνουν δηλαδή στο στάδιο της υλοποίησης, έργα συνολικού προϋπολογισμού 98,3 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα έργα 70 εκατομμυρίων έχει εξασφαλίσει η ΔΕΥΑΙ, μεταξύ αυτών και το συνολικό πρόγραμμα για την προστασία της Παμβώτιδας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.Ο κ. Φίλιος αναγνώρισε την αδυναμία που υπάρχει στην εκτέλεση μικρών έργων –παρεμβάσεις καθημερινότητας- λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης του Δήμου και των συνεχών περικοπών της κρατικής επιχορήγησης. Υπογράμμισε δε ότι το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί με την χρήση σταθερών, ιδίων πόρων και με το πρόγραμμα «Ελλάδα» όταν τεθεί σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εσωτερικών.Σε διοικητικό επίπεδο, ο νέος Καλλικρατικός Δήμος, στήθηκε εκ του μηδενός, με οργάνωση όλων των υπηρεσιών, συγχώνευση επιχειρήσεων, ψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, σύσταση Νομικών Προσώπων, εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου.«Δεσμευτήκαμε για διαφάνεια και το κάνουμε πράξη. Όλες οι αποφάσεις του Δήμου βρίσκονται στο «Διαύγεια». Όλα είναι στο φως. Δεσμευτήκαμε για ισονομία και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών. Το κάνουμε πράξη. Ενδεικτικό είναι ότι όλες οι προσλήψεις, ακόμη και τα δίμηνα, έγιναν με κριτήρια ΑΣΕΠ», τόνισε ο Δήμαρχος.
Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση των δημοτικών ενοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζονται με την ίδια προσοχή και την ίδια μέριμνα και επιλύονται προβλήματα που υπάρχουν.Ερωτηθείς για το στρατόπεδο Βελισσαρίου, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα λυθεί με το Ρυθμιστικό και επανέλαβε την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτή έχει κατατεθεί και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος:«Το στρατόπεδο δεν χτίζεται. Μπορεί να γίνει ανταλλαγή εκτάσεων. Να δώσουμε δηλαδή δημοτική γη για την πλήρη απελευθέρωσή του, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο, Μητροπολιτικό Πάρκο. Εμείς δεν έχουμε την λογική οικοπεδοποίησης του στρατοπέδου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και έχει διατυπωθεί στο Υπουργείο», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι στα ΤΟΛ του πρώην αεροδρομίου Κατσικά έχει μεταφερθεί ήδη το αρχείο της πολεοδομίας, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί και χώρος εργοταξίου.Τέλος ύστερα από σύσκεψη που έγινε στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας, διαπιστώθηκε ότι προχωρά το αρδευτικό έργο και εκτιμάται ότι την ερχόμενη άνοιξη θα έχει ολοκληρωθεί, επιλύοντας έτσι σημαντικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου