Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Σκουπίδια στον ΧΥΤΑ από Δευτέρα, τέλος η Δουρούτη


Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου προγραμματίζεται να πέσουν τα πρώτα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, σε πρώτη φάση με έξι απορριμματοφόρα του δήμου Ιωαννιτών και μέχρι τα μέσα του μήνα θα μεταφέρονται όλα τα απορρίμματα εκεί για να κλείσει οριστικά η χωματερή Δουρούτης.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, μην ξεχνάμε τις αντιδράσεις των κατοίκων του Ελληνικού και την εκκρεμότητα στο ΣτΕ, θα πρόκειται για ... μεγάλη μέρα για το νομό και την αυτοδιοίκηση, αφού αυτός ο ΧΥΤΑ πέρασε από... χίλια κύματα, μέχρι να κατασκευαστεί εκεί κι αφού...περιπλανήθηκε για σειρά ετών.
Την ώρα που οι ΧΥΤΑ θεωρούνται ξεπερασμένη λύση,  για το νομό Ιωαννίνων ξεκινά η μεταβατική περίοδος, μέχρι να γίνει το εργοστάσιο επεξεργασίας και να εφαρμοστεί η ανακύκλωση.
Το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από την αυτοδιοίκηση, φαίνεται ότι τηρείται και η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο δήμος Ιωαννιτών, σε συνδυασμό με την πολύ καλή συνεργασία των ΟΤΑ, της Περιφέρειας και του ΦΟΔΣΑ, αποδίδει.
Στη χθεσινή σύσκεψη στο δημαρχείο Ιωαννίνων (προχθές υπήρξε άλλη στην Περιφέρεια), στην οποία μετείχαν  δήμαρχοι και εκπρόσωποι των δήμων του νομού, του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, των αντιδημάρχων Θωμά Μπέγκα και Βασίλη Μασσαλά
και υπηρεσιακών παραγόντων, παρόντος του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, της αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη και του αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ Σάκη Βλέτσα, οριστικοποιήθηκε η προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί ανάμεσα στον δήμο Ιωαννιτών, τον ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια για την δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ με ευθύνη του δήμου Ιωαννιτών.
Πεντάμηνη σύμβαση για την ταφή
Το έργο της ταφής για τους πέντε από τους έξι μήνες (ο πρώτος μήνας είναι υποχρέωση του αναδόχου) θα ανατεθεί στον ανάδοχο που διαθέτει τον εξοπλισμό με ένα λογικό κόστος για τους ΟΤΑ. Επόμενο βήμα θα είναι η ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή σε όλο το νομό και κυρίως στο δήμο Ιωαννιτών, τον μεγαλύτερο παραγωγό σκουπιδιών.
Κι αυτό μέχρι να συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο Ηπείρου που θα αναλάβει να λειτουργήσει και αυτόν τον ΧΥΤΑ και να κατασκευάσει τους σταθμούς μεταφόρτωσης και φυσικά το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων. Απομένει επίσης ως προς τον ΧΥΤΑ, πλην του δρόμου πρόσβασης που δεν δημοπρατήθηκε ακόμη, να  ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια των μηχανημάτων που είναι σε εξέλιξη με προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ και ο οποίος είχε προκηρυχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πριν η αρμοδιότητα περάσει στην Περιφέρεια από 1ης Ιουλίου.
Αρχή με έξι απορριμματοφόρα
Η λειτουργία του ΧΥΤΑ θα ξεκινήσει την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, αρχικά με έξι απορριμματοφόρα του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου θα μεταφέρεται πλέον στον ΧΥΤΑ το σύνολο των απορριμμάτων του Νομού Ιωαννίνων. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσει άμεσα η εργολαβία αποκατάστασης της χωματερής στη Δουρούτη και να κλείσει οριστικά μία μεγάλη πληγή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
«Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν παίρνει άλλες αναβολές. Ο Δήμος Ιωαννιτών με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και με τη συνεργασία που αναπτύχθηκε, είναι έτοιμος για την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Η προσπάθεια αυτή στηρίχθηκε από όλη την αυτοδιοίκηση, από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο και από την Περιφέρεια. Με την λειτουργία του έργου θα μας δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε την αποκατάσταση της Δουρούτης, έργο που είναι κατεπείγον», υπογράμμισε στην σύσκεψη, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.
Αρωγός των ΟΤΑ η Περιφέρεια και κλείσιμο ΧΑΔΑ
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος  Καχριμάνης, εξέφρασε την βούληση της Περιφέρειας να σταθεί αρωγός των δήμων, ώστε το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων να κλείσει οριστικά και με την ανάπτυξη της ανακύκλωσης.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία και να σημειώσω ότι όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε σε όλο το φάσμα ενεργειών. Πρέπει να κλείσουμε άμεσα το ζήτημα αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ και φυσικά την αποκατάσταση της Δουρούτης, η οποία δεν χωράει άλλες αναβολές», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.
Η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη επεσήμανε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, για την οποία η Περιφέρεια Ηπείρου θα βγάλει σχετική πρόσκληση και ζήτησε από όλους τους εκπροσώπους των Δήμων να προχωρήσουν σε δράσεις ανακύκλωσης.
Και αιχμές από τον Σάκη Βλέτσα
Το επίπεδο συνεργασίας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος εξήρε ο αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου, Σάκης Βλέτσας. «Ήταν ιδιαίτερα υπεύθυνη η στάση του Δήμου Ιωαννιτών και πολύ σημαντική η συνεργασία και με την Περιφέρεια Ηπείρου σε όλα τα επίπεδα. Αν αυτή η υπεύθυνη στάση υπήρχε και στο παρελθόν, τότε ο ΧΥΤΑ θα λειτουργούσε ένα χρόνο νωρίτερα. Όλοι εμείς εγγυόμαστε για την πλήρη και σωστή λειτουργία του έργου. Με τη συνεργασία κάναμε ένα μεγάλο βήμα», τόνισε ο κ. Βλέτσας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την προηγούμενη, υπό τον Ν. Γκόντα, δημοτική αρχή.
Επόμενος στόχος η ανακύκλωση
Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έκανε γνωστές τις τεχνικές λεπτομέρειες για την λειτουργία του ΧΥΤΑ και τις οικονομικές υποχρεώσεις των Δήμων και επεσήμανε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί πλέον για την προώθηση της ανακύκλωσης.
«Πριν από έναν μήνα έγινε η πρώτη σύσκεψη για την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ο Δήμος Ιωαννιτών, συνεπής στις υποχρεώσεις που ανέλαβε, λόγω της πρακτικής αδυναμίας του Αναγκαστικού Συνδέσμου, οριστικοποίησε την προγραμματική σύμβαση και είναι έτοιμος για την λειτουργία του έργου. Το επόμενο βήμα είναι το κλείσιμο της χωματερής στην Δουρούτη και παράλληλα συμφωνήθηκε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα της ανακύκλωσης», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μπέγκας.

Πηγή:Νέοι Αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου