Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Απουσία σχεδιασμού


Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να αποδείξει ότι βρίσκεται σε πανικό.
Το αποδεικνύει, καθημερινά, η απουσία σχεδιασμού και μελέτης των ενεργειών της, καθώς και η παντελής έλλειψη συγκρότησης ή ακόμη και απλής λογικής στις αποφάσεις που λαμβάνει.
Αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη εξαγγελία της περί συγχώνευσης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Κ.Π.Α.Α.).
            Με ποιά κριτήρια άραγε προωθείται η συγχώνευση αυτών των τριών φορέων ;
           Οργανωτικά, το μόνο κοινό τους σημείο είναι ότι ανήκουν απλά στο ίδιο Υπουργείο.
           Επιστημονικά, η μόνη συνάφεια του ΙΓΜΕ με το ΚΑΠΕ είναι η γεωθερμία, ενώ οριακή είναι η συνάφεια αντικειμένων του ΚΑΠΕ με το ΕΚΠΑΑ, κυρίως σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα εκπομπών CO2.
           Λειτουργικά το ΚΑΠΕ δεν έχει πλεονάζον προσωπικό, ενώ το ΕΚΠΑΑ έχει έλλειψη επιστημόνων.
           Οικονομικά, πέραν του αναγκαίου εξορθολογισμού που πρέπει να γίνει στο μισθολογικό κόστος του ΙΓΜΕ, όσον αφορά το ΚΑΠΕ η λειτουργία του δεν επηρεάζει τον κρατικό προϋπολογισμό αφού κατά 85% είναι οικονομικά ανεξάρτητο.
Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, αντίστοιχοι φορείς λειτουργούν αυτόνομα, διότι η σπουδαιότητα της αποστολής τους είναι ιδιαίτερα νευραλγική για την οικονομική ανάπτυξη.

Άραγε, πως μπορεί να συμβαδίζει για την κυβέρνηση, από τη μία η στρατηγική σημασία του ορυκτού πλούτου ή η σπουδαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας και η περαιτέρω διείσδυση των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και από την άλλη η συγχώνευση και άρα η συρρίκνωση τόσο σημαντικών για την ανάπτυξη της χώρας φορέων ;
Πώς μπορεί να προχωρήσει σ' αυτή τη συγχώνευση δίχως συγκεκριμένο σχέδιο, μελέτη ή προγραμματισμό και το κυριότερο δίχως απλή λογική ;
Αποδεικνύεται, για ακόμη μια φορά, ότι η ασυνάρτητη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε δεν ξέρει, είτε φοβάται την έννοια της ανάπτυξης. Είναι προφανές ότι η έννοια αυτή δεν υπάρχει στο DNA της.
Διότι, διαχρονικά, το ΠΑΣΟΚ διαλέγει πάντα τον εύκολο δρόμο. Το δρόμο των οριζόντιων περικοπών και της ισοπέδωσης. Δρόμο που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου