Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγάλη υπεροχή ΝΔ-Σαμαρά: Δεν πάει άλλο με άδικα μέτρα και χαμένες θυσίες


Οι τρεις έρευνες που δημοσιεύονται μετά την εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ αναδεικνύουν ένα τοπίο πλήρους αδιεξόδου στο οποίο οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ενώ οι θυσίες πηγαίνουν χαμένες, ανακοινώνονται όλο πιο δυσβάστακτα και άδικα νέα μέτρα. Με σχεδόν ομόφωνη τη διαπίστωση αυτή στην κοινή γνώμη, η αξιολόγηση της κυβέρνησης και η επιλογή του ΠΑΣΟΚ καταρρέουν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, ενώ η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς  προηγούνται πλέον με μεγάλες διαφορές σε κάθε είδους συγκριτική αξιολόγηση.     
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Alco (Πρώτο Θέμα, 25/9) το 79% των πολιτών διαπιστώνουν σήμερα ότι οι θυσίες τους πηγαίνουν χαμένες, το 80% ότι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση, το 82% ότι η κυβέρνηση δεν κάνει όσα πρέπει για να αναστραφεί η πορεία της χώρας και να μην χρειαστούν νέα μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζονται άδικα από το 91%. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα της Rass (Το Παρόν, 25/9) το 55,4% τάσσεται κατά των απολύσεων στον δημόσιο τομέα,
ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό των πολιτών που εντάσσονται σε αυτού του είδους τη μισθωτή εργασία, ενώ σύμφωνα με την έρευνα της Pulse (Τύπος της Κυριακής, 25/9) περισσότεροι από τους μισούς (57,5%) δηλώνουν ότι δεν μπορούν και δεν θα πληρώσουν τις νέες έκτακτες εισφορές.     
Την ίδια ώρα, καταλυτική υπέρ του Αντώνη Σαμαρά είναι η αξιολόγηση των πολιτών στις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη φετινή ΔΕΘ. Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse, μόλις το 20,5% αξιολόγησε θετικά την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου, ενώ η θετική αξιολόγηση του Α. Σαμαρά καταγράφηκε στο 41%. Στην ίδια έρευνα επίσης το 62,5% θεωρεί ότι είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου προς το συμφέρον της χώρας, συμφωνώντας με τον αρχηγό της ΝΔ, ενώ, σύμφωνα και με την έρευνα της Rass, στην ερώτηση «ποια οικονομική πολιτική μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση» μόλις το 10,3% συμφώνησε με την πολιτική που εφαρμόζει ο Γ. Παπανδρέου και το 30,9% επέλεξε την πολιτική που προτείνει Α. Σαμαράς. Και οι δύο έρευνες άλλωστε συμφωνούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται πλέον με 9 μονάδες διαφορά στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού (35% έναντι 26,4% στην έρευνα της Rass και 24% έναντι 15% στην έρευνα της Pulse).              
Σημαντική είναι επίσης η διαπίστωση που καταγράφεται ότι η εικόνα εις βάρος του ΠΑΣΟΚ δεν αναστρέφεται ούτε από την εμπλοκή στα πράγματα του Ευ. Βενιζέλου. Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse, το 74% θεωρεί ότι οι χειρισμοί του υπουργού οικονομικών χειροτερεύουν την κατάσταση της οικονομίας, ενώ στην ερώτηση της Rass «με ποιον αρχηγό το ΠΑΣΟΚ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές», το 51,3% απάντησε «με κανέναν από τους δύο» με χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ η ίδια απάντηση πλειοψήφησε (39%), με μόνο το 31% να επιλέγει τον Ευ. Βενιζέλο και μόλις το 21,1% τον Γ. Παπανδρέου.          
Με αυτά τα δεδομένα, η πρόθεση ψήφου καταγράφεται με διαρκώς αυξανόμενες διαφορές υπέρ της ΝΔ, ενώ συντριπτική είναι πλέον η διαφορά στην παράσταση νίκης. Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Rass, η ΝΔ προηγείται στην παράσταση νίκης με το καθολικό 72,7% έναντι 18% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ και στην πρόθεση ψήφου με 4,3% διαφορά (25,1% έναντι 20,8% του ΠΑΣΟΚ). Στην έρευνα της Pulse η ΝΔ προηγείται με 6% διαφορά (21,5% έναντι 15,5% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ) ενώ και στην έρευνα της Alco η διαφορά εντοπίζεται στο 5,8% (21,3% έναντι 15,5% του ΠΑΣΟΚ) με χαρακτηριστικό ότι στην αναγωγή που κάνει εταιρεία αφαιρώντας τις απαντήσεις της αποχής από τις εκλογές, η διαφορά φτάνει για πρώτη φορά στις 8 μονάδες (29,3% έναντι 21,3% που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου