Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρουσες προτάσεις η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης


Με θέμα ημερήσιας διάταξης τη «Συζήτηση και διατύπωση γνώμης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης επί του σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου περιόδου 2012-2014», συνεδρίασε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα, η πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης.   
Τα μέλη της Επιτροπής, καθώς και τους πολίτες που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που βάσει Νόμου προεδρεύει της Επιτροπής. «Η Επιτροπή Διαβούλευσης είναι μια από τις καινοτομίες που εισάγει ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, που πρόσθεσε ότι συνεδριάσεις θα γίνουν και στις έδρες των άλλων περιφερειακών ενοτήτων.
«Η ανάπτυξη της Περιφέρειας, δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη. Και κυρίως δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ως τώρα «πεπατημένη»: Την κρατικοδίαιτη δηλαδή ανάπτυξη. Η μόνη ορατή διέξοδος είναι η αυτοτροφοδοτουμένη ανάπτυξη. Και αυτή στηρίζει και προωθεί το Σχέδιο της Περιφέρειας.  Η ανάπτυξη της Ηπείρου είναι υπόθεση συλλογική. Και στην προσπάθεια αυτή δεν χωρούν μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, προσωπικές στρατηγικές. Η Διοίκηση της Περιφέρειας κατέθεσε το σχέδιο της, είναι ανοικτή σε προτάσεις, ώστε στο τέλος να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο σε βάθος χρόνου να δώσει ελπίδα και προοπτική στους Ηπειρώτες», υπογράμμισε  ακόμη στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης.
Τις βασικές κατευθύνσεις του Στρατηγικού Σχεδιασμού παρουσίασε η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού κ. Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία υπογράμμισε
ότι η σύνταξη του προγράμματος  έγινε με βάση  το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και  προηγήθηκε, η αναπτυξιακή ημερίδα,  συστηματική προεργασία και συνεργασία με όλους τους φορείς, αξιολόγηση όλων των προτάσεων και κατάρτιση βάσης δεδομένων για έργα. «Το ζητούμενο για την Περιφερειακή Αρχή, δεν είναι η κατανάλωση χρηματοδοτικών πόρων, αλλά η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων σε στοχευμένες δράσεις που επιτυγχάνουν το βέλτιστο πρακτικό αποτέλεσμα για την ουσιαστική πρόοδο του τόπου».
Η Αντιπεριφερειάρχης, ανακοίνωσε επίσης στα μέλη της Επιτροπής, ότι μόλις στις 23 Σεπτεμβρίου απεστάλη από  την Ε.Ε.Τ.Α,  ο Οδηγός Κατάρτισης Επιχειρησιακού Προγράμματος ΟΤΑ β΄ βαθμού,   και μάλιστα η Περιφέρεια Ηπείρου – επειδή είναι από τις πρωτοπόρες – έχει επιλεγεί ως μέλος της Ομάδας Εργασίας επεξεργασίας του.
Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν οι παριστάμενοι επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, που κατέθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις οι οποίες θα εξεταστούν κατά  τη β΄ φάση  του Επιχειρησιακού  Προγράμματος.
Την ικανοποίησή του για την μεγάλη προσέλευση, την ενεργό συμμετοχή, το επίπεδο του διαλόγου και τις προτάσεις που κατατέθηκαν εξέφρασε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου