Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Μία σύγκρουση με την Τουρκία ίσως να μην είναι κακή ιδέα για την Ελληνική Κυβέρνηση !!!


Το Αμερικάνικο ινστιτούτο STRATFOR (Strategic Forecasting Inc.), Το οποίο έχει μεγάλη επιρροή στην Ουάσιγκτον και το Πεντάγωνο, και το οποίο είναι επανδρωμένο με πρώην υψηλόβαθμα στελέχη  της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) και του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, δημοσίευσαν πρόσφατα μία ανάλυση για τους άστοχους υπολογισμούς της Τουρκίας, σε σχέση με τις Κυπριακές γεωτρήσεις, οι οποίοι γεννούν πολλά ερωτηματικά.
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, εάν η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία Ελληνική στρατιωτική αντίδραση.
Η ανάλυση συμπεραίνει ότι ίσως η Ελλάδα να είναι απασχολημένη με την οικονομική της κρίση για να αντιδράσει αποφασιστικά στις τουρκικές ενέργειες εναντίον της Κύπρου, αλλά αν η Τουρκία δοκιμάσει να υλοποιήσει τις απειλές της (υπερπτήσεις και παροχή ναυτικής συνοδείας  σε ερευνητικά σκάφη εντός αμφισβητουμένων χωρικών υδάτων της Κύπρου, τα πράγματα μπορεί να χειροτερεύσουν.

Η σφοδρά πιεσμένη  από την οικονομική κατάσταση Ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως προσπαθήσει να ξανακερδίσει τη λαϊκή στήριξη θεωρώντας ότι μία σύγκρουση με την Τουρκία ίσως δεν είναι κακή ιδέα, ειδικότερα όταν η Τουρκία δεν την αναμένει.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η Τουρκία υπερέβαλε στην αντίδρασή της και η ρητορική της είναι άχρηστη αφού δεν συνοδεύεται από ουσία. Οι κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ είναι ένας καλός τρόπος να προσεγγίσει τον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα εν μέσω του θερμού Παλαιστινιακού κλίματος που επικρατεί εν όψει του επικείμενου ψηφίσματος του ΟΗΕ για ανεξάρτητο κράτος. Αυτό οδήγησε τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει το ταξίδι του στο Κάιρο, όπου προσπάθησε να δώσει την εικόνα του «πατέρα» ο οποίος θα φροντίσει τον ατίθασο γείτονα (εννοώντας το Ισραήλ).
Ακόμη δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις  ότι η Τουρκία είναι προετοιμασμένη να υλοποιήσει τις απειλές της για την ανάπτυξη φρεγατών προς συνοδεία τουρκικών σκαφών βοήθειας προς την Γάζα.
Προς το παρόν οι ΗΠΑ κρατούν χαμηλά τους τόνους, αν και πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι έστειλαν αρνητικά μηνύματα στην Τουρκία.

Αντώνιος Βασιλείου
Υποστράτηγος (εα) – Πολιτικός Μηχανικός
τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ για θέματα συμβατικών εξοπλισμών
ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου