Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Γιούνκερ: Η ασυνεννοησία με την κυβέρνηση έδιωξε την τρόικα από την Ελλάδα


Σε πλήρη αντιδιαστολή των όσων ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος περί προγραμματισμένης αποχώρησης της τρόικας έρχονται τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σήμερα το μεσημέρι και έπειτα από απάντηση σε παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος είχε πει: "Η αναχώρηση των στελεχών της τρόικας την Παρασκευή, προκειμένου να επιστρέψουν σε δέκα μέρες, ήταν συμφωνημένη και προγραμματισμένη εξαρχής" κάτι το οποίο διαψεύδεται πλήρως από αυτό που είπε ο κ. Γιούνκερ. Επίσης, ο κ. Γιούνκερ παραδέχεται ότι η τρόικα έπεσε έξω όσον αφορά στην ύφεση για κάτι το οποίο η Νέα Δημοκρατία από την αρχή είχε προειδοποιήσει.
Αναλυτικά, στην παρέμβασή του ο κ. Παπανικολάου σημείωσε:
"Σήμερα είχαμε δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Πρώτον, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει εντός της εβδομάδας στην χώρα για να συνεχίσει τις εργασίες του που είχαν διακοπεί αιφνιδίως την 1η Σεπτεμβρίου, και δεύτερον, πριν από λίγη ώρα το Ινστιτούτο εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας παρουσίασε την έκθεση για την ανεργία: 22% με 23% εκτιμάται η πραγματική ανεργία για φέτος. Επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί ξανά στην χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. 
Δύο λοιπόν τα ερωτήματα: Πρώτον, για ποιο λόγο αποχώρησε το κλιμάκιο της τρόικας; Επιβεβαιώνετε εσείς ότι επιστρέφει στην χώρα εντός εβδομάδας; Δεύτερον,
δεδομένου ότι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής και το μνημόνιο προέβλεπαν για φέτος ποσοστό ανεργίας λιγότερο από 15% - 14,6% για να είμαστε ακριβείς – σας προβληματίζει ο εκτροχιασμός της ανεργίας; Αναμένατε κάτι τέτοιο;".
Στην απάντησή του ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε*:
"Για το δεύτερο ερώτημα βεβαίως και με ανησυχεί το υψηλό επίπεδο ανεργίας στην Ελλάδα, όπως επίσης και σε κάποιες άλλες χώρες. Και γενικά ο μέσος όρος 10% ανεργίας στην Ε.Ε. δεν είναι ένα επίπεδο το οποίο πρέπει να δεχόμαστε. Είναι πολύ μακριά το επίπεδο αυτό από την πλήρη απασχόληση και η συνθήκη λέει πολύ ξεκάθαρα ότι ένας από τους στόχους της Ε.Ε. είναι να διασφαλίσει την πλήρη απασχόληση στην Ευρώπη. Εννοείται δεν το έχουμε πετύχει αυτό. Την επιδείνωση αυτής της κατάστασης όσον αφορά στην ανεργία στην Ελλάδα την αποδίδω στην ύφεση, η οποία είναι πιο βαθιά από ό,τι την είχε εκτιμήσει η τρόικα την τελευταία φορά, τότε δηλαδή που δόθηκε η 5η δόση στην Ελλάδα. Εγώ δεν συμμετέχω στην τρόικα οπότε δεν είμαι υπεύθυνος για τις μετακινήσεις της. Πάντως, η τρόικα απ΄ ό,τι έχω καταλάβει έφυγε από την Ελλάδα επειδή υπήρχαν δυσκολίες για να βρεθεί μια συνεννόηση ανάμεσα σε αυτό που πίστευε η τρόικα ότι έπρεπε να κάνει η Ελλάδα και αυτό που ήταν διατεθειμένη να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Οι θέσεις των μεν και των δε βρέθηκαν πιο κοντά έκτοτε, οπότε πιστεύω ότι θα προχωρήσει καλά".  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου