Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (ΑΟΖ)-Τι συμβαίνει;


Άρθρο του Αντώνιου Βασιλείου 
Με βάση το άρθρο 121 της συνθήκης του MONTEGO BAY 1982, κάθε νησί εκτός από αυτά στα οποία δεν μπορεί να ζήσει άνθρωπος έχει ΑΟΖ. Δηλαδή ακόμη και μία βραχονησίδα στην οποία κατοικεί ένας βοσκός ή ένας στρατιώτης έχει την δική της ΑΟΖ η οποία είναι ένας κύκλος με ακτίνα 200 ναυτικά μίλια !!!, Σε περίπτωση γειτονίας εφαρμόζεται η μέση γραμμή ή τα διαγράμματα Βορονόι (Voronoi diagrams)

 
Με βάση τη συνθήκη αυτή η ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο διαμορφώνεται όπως ο χάρτης.





 
Με βάση τις απαιτήσεις της Τουρκίας όπου το Καστελόριζο και τα λοιπά Ελληνικά νησιά έχουν περιορισμένη έως καθόλου ΑΟΖ.









Σε ποιά περιοχή ανακοίνωσε η Τουρκία ότι θα διενεργήσει έρευνες από 15 Σεπ. έως 15 Οκτ. 2011.


Σύντομες εκτιμήσεις - Σχόλια
Η Τουρκία βλέποντας ότι αν εφαρμοσθεί το δίκαιο της θαλάσσης (Συνθήκη MONTEGO BAY  1982) στην Μεσόγειο, μένει εκτός ενεργειακού ενδιαφέροντος στην περιοχή, όχι μόνο δεν έχει υπογράψει την εν λόγω συνθήκη, αλλά προσπαθεί να εμποδίσει την εφαρμογή της από τις υπόλοιπες χώρες με κάθε τρόπο, και όσο αυτές οι χώρες θα είναι άτολμες στην ανακήρυξη και την εφαρμογή της ΑΟΖ (π.χ. Ελλάδα), θα το επιτυγχάνει.
Η Ελλάδα έχει δύο νησιά ύψιστης Εθνικής σημασίας τα οποία θα πρέπει να τα προσέχει ως κόρη οφθαλμού. 

Τη νήσο Γαύδο  (40 χλμ Νότια της Κρήτης)


Η Λιβύη προσπαθεί να μην υπολογισθεί η Ελληνική ΑΟΖ από την Γαύδο αλλά από την Κρήτη, συνεπικουρούμενη και από την Τουρκία η οποία πολλές φορές αμφισβήτησε την Ελληνικότητα της Γαύδου (γκρίζα ζώνη).

 Τη νήσο Στρογγύλη (130 χλμ ανατολικά της Ρόδου και 5 χλμ ανατολικά της Μεγίστης (γνωστής ως Καστελόριζο)

Η ΑΟΖ του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου (Ρω, Μεγίστη και Στρογγύλη) είναι αυτή που εξασφαλίζει την επαφή των ΑΟΖ Ελλάδος – Κύπρου και αφήνει εκτός επαφής την Τουρκία από την Αίγυπτο. Την ανατολική αυτή προέκταση της ΑΟΖ μας τη δίνει η Στρογγύλη !!!! και όχι η Μεγίστη.
Αν δεχθούμε ως υπόθεση εργασίας (ούτε κατά διάνοια) ότι το σύμπλεγμα Καστελόριζου δεν διαθέτει ΑΟΖ, τότε το ανατολικό άκρο της Ελληνικής ΑΟΖ μετακινείται στην διακεκομμένη γραμμή και έτσι δημιουργείται μία επαφή περίπου 5 χλμ της Τουρκικής ΑΟΖ με την ΑΟΖ της Αιγύπτου, διακόπτοντας ταυτόχρονα την επαφή της Ελλήνο-Κυπριακής ΑΟΖ , την συνέχεια της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ και τον άξονα Ισραήλ -  Κύπρος – Ελλάδα – Λοιπή Ευρώπη !!!


Πληροφοριακά παρατίθεται ότι το Ελληνικό ΥΠΕΞ το 2003 παρενέβει στην κυβέρνηση της Κύπρου (ομολογία τότε ΥΠΕΞ κ. Ρολάνδη) να περιορίσει την δυτική απόληξη της ΑΟΖ της περίπου 5 χλμ ανατολικότερα από το σημείο επαφής με την Ελληνική ΑΟΖ. (Τυχαίο; ύποπτο; προσχεδιασμένο από το τότε Ελληνικό ΥΠΕΞ;; ο χρόνος θα το δείξει).
Η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ έπρεπε ήδη να είχε γίνει και όσο χρονοτριβούμε θα έχουμε τετελεσμένα γεγονότα από την Τουρκία και θα τρέχουμε πίσω από αυτά.
Η χρήση από την Τουρκία ενός ερευνητικού σκάφους συμφερόντων χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Νορβηγία) είναι πράξη κατά των συμφερόντων της ίδιας της ΕΕ. Το βλέπει κανείς ;;;

Αντώνιος Βασιλείου
Υποστράτηγος (εα) – Πολιτικός Μηχανικός
τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ για θέματα συμβατικών εξοπλισμών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου