Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Οι «φυλές» του ΠΑΣΟΚ


Με τις ομιλίες του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη και του πρωθυπουργού και προέδρου του κινήματος κ. Γιώργου Παπανδρέου ξεκινά σήμερα  στο κλειστό του Ταε-Kβο-Nτο η Εθνική Συνδιάσκεψη του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο χθες έκλεινε τα 37 του χρόνια.
Οι εργασίες της πραγματοποιούνται σε κλίμα  πλήρους απογοήτευσης, αγωνίας για το μέλλον του κινήματος και αυξανόμενης αποσυσπείρωσης.
Η απόγνωση, που επικρατεί στις τάξεις του στελεχιακού δυναμικού του κυβερνώντος κόμματος, οδήγησαν την Ιπποκράτους στην απόφαση οι εργασίες της Συνδιάσκεψης να διαρκέσουν μόνο μια ημέρα.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανησυχεί για τυχόν νέες φωνές διαφωνούντων, που θα δυναμιτίσουν την κατάσταση εν μέσω ανοικτών μετώπων για την κυβέρνηση και θα πυροδοτήσουν ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και ενώ διαμορφώνεται ήδη μια προεκλογική ατμόσφαιρα.

Οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία, που περιλαμβάνουν την μέχρι στιγμής αποτυχία εφαρμογής της απόφασης της 21ης Ιουλίου, το θέμα των εγγυήσεων και την αποτυχία στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες έντονες κοινωνικές αντιδράσεις είναι πολύ πιθανό να «στήσουν κάλπες» στην εκπνοή του 2011.
Εξάλλου μέσα στο Φθινόπωρο αναμένονται κινητοποιήσεις από επαγγελματικές ομάδες, που αντιδρούν σε βασικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, όπως οι αυτοκινητιστές ταξί, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι γιατροί, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και οι φοιτητές. Επίσης το Φθινόπωρο πρόκειται να κάνουν την επανεμφάνισή τους οι «Αγανακτισμένοι».
Η εκρηκτική κατάσταση στην κοινωνία και η εικόνα διάλυσης, που παρουσιάζει η οικονομία έχουν, όπως άλλωστε αναμενόταν, μεγάλο αντίκτυπο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Ενόψει εξελίξεων, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό πεδίο, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι εσωκομματικοί συσχετισμοί, όπως διαμορφώνονται στην παρούσα φάση. Η λεγόμενη ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ.
Οι πρωθυπουργικοί
Οι πρωθυπουργικοί μετά την επικράτηση στις εσωκομματικές εκλογές το 2007 και τη μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2009 παραμένουν η σημαντικότερη ομάδα μέσα στο κυβερνών κόμμα. Βέβαια έχουν υποστεί σημαντική φθορά μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο και τα αλλεπάλληλα σκληρά μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση.
Οι πρωθυπουργικοί έφτασαν στο μεγαλύτερο σημείο αμφισβήτησής τους τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έφτασε ένα βήμα πριν την παράδοση της εξουσίας του.
Η εν λόγω ομάδα αντλεί ή τουλάχιστον αντλούσε τη δύναμή της από την περιφέρεια και τους νέους βουλευτές.
Αν και υπάρχει αναβρασμός στη συγκεκριμένη ομάδα, καθώς σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές ο κ. Παπανδρέου στις επόμενες εθνικές εκλογές θα παραδώσει το «δακτυλίδι της εξουσίας» δεν πρόκειται να εκδηλωθεί κάποια τάση αμφισβήτησης.
Οι «κηπουροί»
Θα μπορούσε να ενταχθεί ως υποσύνολο στην πρώτη ομάδα, αλλά η εξωκοινοβουλευτική τους προέλευση και η στενή τους συνεργασία με τον πρωθυπουργό τους έδωσε το όνομα «κηπουροί».
Στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου κατείχαν υψηλές κυβερνητικές θέσεις (σ.σ ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπουργός Οικονομικών, η κ. Τίνα Μπιρμπίλη υπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Δημήτρης Δρούτσας υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Χάρης Παμπούκης υπουργός Επικρατείας και ο κ. Παύλος Γερουλάνος υπουργός Πολιτισμού.)
Η αποδυνάμωση του ίδιου πρωθυπουργού αλλά και οι φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ για τη δυναμική των «κηπουρών» μείωσαν αισθητά τη δύναμή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πλέον εκτός κυβέρνησης έχουν μείνει η κ. Μπιρμπίλη, ο κ. Δρούτσας και ο κ. Παμπούκης. Πάντως ποτέ δεν συγκροτούσαν μια ομάδα με κομματικά χαρακτηριστικά, περισσότερο λειτουργούσαν ως ένα ολιγομελές εξωθεσμικό κέντρο εξουσίας με δυσανάλογη, όμως ισχύ.
Οι Βενιζελικοί
Οι Βενιζελικοί μετά την εσωκομματική ήττα του 2007 και την ανάδειξη του κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού ήταν ιδιαίτερα «ήσυχοι» και σπάνια προκαλούσαν ενδοκυβερνητικές τριβές. Μάλιστα κάποιοι έφταναν στο σημείο να μιλήσουν για διάλυση της ομάδας αυτής.
Ωστόσο η αποδυνάμωση του κ. Παπανδρέου και η ραγισμένη και λαϊκά απονομιμοποιημένη εικόνα του πρωθυπουργού τους έδωσαν νέα πνοή. Εξάλλου μετά από εκείνες τις δραματικές ημέρες στα τέλη Ιουνίου λίγο πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου πολλοί κάνουν λόγο για συγκυβέρνηση Βενιζέλου-Παπανδρέου.
Πιθανώς δεν είναι τυχαίο πως στο twitter ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται ως deputy prime minister, δηλαδή αναπληρωτής πρωθυπουργός! Στον τελευταίο ανασχηματισμό εισήλθαν στην κυβέρνηση αρκετοί από τους παλαιούς συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος.
Πάντως στην παρούσα φάση δεν αναμένεται να προκαλέσει «ταραχή». Άλλωστε το βασικό κομμάτι της οικονομικής πολιτικής το διαχειρίζεται ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μοιραία χάνει πολιτικό κεφάλαιο, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί.
Σημιτικοί
Πρόκειται για μια ομάδα, που έχει διαμοιραστεί στα «στρατόπεδα» των Βενιζελικών και των πρωθυπουργικών, αν και η πολύχρονη πρωθυπουργική παρουσία του κ. Κώστα Σημίτη, δίνει βαρύτητα στις παρεμβάσεις τους.
Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργό προ μηνών υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους πυροδότησε εξελίξεις και έφερε «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση ενώ η παραίτηση του βουλευτή κ. Γιώργου Φλωρίδη το καλοκαίρι προκάλεσε «αναταράξεις» στο ΠΑΣΟΚ.
Αριστερή Πρωτοβουλία
Είναι οι μόνιμοι «ταραξίες» του Κινήματος.
Πρόκειται για την ομάδα του πάλαι ποτέ συγκεντρωσιάρχη του Ανδρέα Παπανδρέου κ. Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος συχνά-πυκνά ασκεί έντονη κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Η συγκεκριμένη ομάδα εκφράζει την αντίδρασή της στην κυβερνητική πολιτική και με αφίσες, στις οποίες εμφανίζεται ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ.
Πρόσφατα η τάση αυτή είχε παραφράσει ένα από τα ιστορικότερα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» στο «η Ελλάδα ανήκει στους δανειστές της.»
Γενικότερα από την Εθνική Συνδιάσκεψη δεν αναμένεται να προκύψει κάποια σημαντική ή ανατρεπτική εξέλιξη.
Ωστόσο δεν θα είναι ανάλογη η εικόνα σε μια εβδομάδα στη ΔΕΘ, όπου εν μέσω διαδηλώσεων ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διασώσει τα προσχήματα.
Πολιτικοί παρατηρητές αλλά και στελέχη του ίδιου του Κινήματος έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν πως εάν ήταν δυνατό ο κ. Παπανδρέου θα ήθελε να αποφύγει τη ΔΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου