Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Πανικός στη Γαριβάλδη


Σε δρόμο με… σαλούν μεταμορφώθηκε χθες το πρωί η οδός Γαριβάλδη. Γύρω στις 10 το πρωί, η δημοτική αστυνομία πήγε για να σφραγίσει δύο από τις καφετέριες της περιοχής, το Macanundo και το Remezzo, ιδιοκτησίας των οικογενειών Καχριμάνη και Χριστοβασίλη αντίστοιχα, καθώς αμφότερες βαρύνονται με 81 παραβάσεις τους τελευταίους μήνες (51 μέχρι τις 15 Απριλίου και άλλες 30 από τις 21 Μαΐου), όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Τάκης Θεμελής.
Εκεί, οι δημοτικοί αστυνομικοί βρήκαν αντίσταση από «υποτιθέμενους ιδιοκτήτες και θαμώνες» όπως είπε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάκης Νάστος. Αυτός, είπε στους δημοτικούς αστυνομικούς να καλέσουν και την (κανονική) αστυνομία για βοήθεια και κατευθύνθηκε και ο ίδιος στην περιοχή. Μετά, έγινε το… έλα να δεις. Οι παρά τα καταστήματα ήρθαν στα χέρια με τον κ. Νάστο, ενώ εμπόδιζαν τους (δημοτικούς) αστυνομικούς να σφραγίσουν τα μαγαζιά, είτε κόβοντας τα σύρματα, είτε… βγάζοντας τις πόρτες και τις τζαμαρίες των καφετεριών, προκειμένου να μην υπάρχει κάτι για να… σφραγιστεί. Αυτά, εν μέσω κραυγών, διαμαρτυριών και προπηλακισμών, μέχρι να έρθει η αστυνομία. Ακόμα και τότε όμως το επεισόδιο δεν σταμάτησε.
Ο κ. Νάστος κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί που πήγαν επί τόπου αντιμετώπισαν περίπου το ίδιο, τόσο αυτόν όσο και τους καταστηματάρχες, παρότι αυτός και οι δημοτικοί αστυνόμοι βρέθηκαν εκεί για να εφαρμόσουν αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Οι καταστηματάρχες κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή ότι ενεργεί μεροληπτικά και δεν εφαρμόζει αντίστοιχες αποφάσεις για άλλα μαγαζιά. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Θεμελής έλεγε ότι δεν υφίσταται καμία μεροληψία από πλευράς της δημοτικής αρχής και ότι ανάλογες ποινές θα εφαρμοστούν και σε άλλα μαγαζιά που έχουν κάνει παραβάσεις. Για την περίπτωση του Rasim, ξεκαθάρισε ότι ο ιδιοκτήτης του επικαλέστηκε το εθιμικό των Αποκριών, ότι δηλαδή τον «έγραψαν» για παραβάσεις ενώ όλοι είχαν κλαρίνα στα μαγαζιά τους. Η ένταση είναι στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής και γι αυτό δεν έχει εφαρμοστεί η ποινή. «Εδώ όμως, δεν έχουμε περίπτωση εθιμικού» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «κάνουμε ό,τι λέει ο νόμος. Εμείς, δεν πρόκειται να γίνουμε Ψωμιάδηδες». Πληροφόρησε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα σφραγιστούν άλλα 9 καταστήματα (τα 6 στη Γαριβάλδη) για διαστήματα από 10 έως 20 μέρες, σε εφαρμογή αποφάσεων για ποινές.
Η αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη η οποία επίσης ήταν παρούσα στις δηλώσεις, είπε από την πλευρά της ότι οι πολίτες των Ιωαννίνων έδωσαν «καθαρή εντολή» στη δημοτική αρχή για να διοικήσει με άλλο τρόπο. «Υπάρχει υποχρέωση και δικαίωμα να εφαρμόσουμε το νόμο. Είχαν μάθει σε διαφορετικές λογικές οι καταστηματάρχες» είπε η κα Τσίλη και κατέληξε «δεν θα αλλάξουμε ρότα για κανένα λόγο. Δεν περνάει πια το έτσι θέλω».

Επίσης, ο κ. Θεμελής επανέλαβε ότι η κανονιστική απόφαση που ψήφισε ο Δήμος δεν είναι «θέσφατο» και μπορεί να συμπληρωθεί. Τόνισε όμως ότι συμφώνησαν με αυτή οι καταστηματάρχες και ότι τώρα, οφείλουν να τη σεβαστούν. Ο ίδιος και ο κ. Νάστος κλήθηκαν από τον εισαγγελέα την περασμένη βδομάδα, με αφορμή καταγγελίες συμπολιτών και όπως τόνισαν «απόφασή μας είναι να μην επιτρέψουμε καμία παρανομία». «Εάν η συμβίωση αυτή δεν μπορεί να συμφωνηθεί, τότε θα επιβληθεί», τόνισε ο κ. Θεμελής.
Επίσης, οι αντιδήμαρχοι κατήγγειλαν και πιέσεις που δέχεται η δημοτική αρχή δια τηλεφώνου, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις. Ο κ. Νάστος είπε χαρακτηριστικά και γλαφυρά ότι «εμείς δεν πρόκειται να κωλώσουμε». Η δημοτική αρχή έχει ήδη ειδοποιήσει τους καταστηματάρχες οι οποίοι δεν έχουν άδεια για κατασκευές που έχουν εγκαταστήσει, να τις απομακρύνουν πριν το κάνει ο ίδιος ο Δήμος, ενώ όσοι δεν υπέβαλλαν αιτήσεις για τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους εγκαίρως, δεν θα πάρουν άδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου